Project van de maand juni 2017

 

project vd maand_5Kindcentrum Ulft

Het bijzondere van het Kindcentrum in Ulft is de baksteen architectuur. Deze bestaat uit twee kleuren gevelstenen, staand en liggend verwerkt en daarnaast ook vlak en terugliggend verwerkt. Door met deze varianten te spelen heeft RAU architecten een prachtige gevel ontworpen.project vd maand_3

Aannemer Kreunen Bouw heeft deze basisschool met ruimte voor het kinderdagverblijf en een sportzaal gerealiseerd in opdracht van projectontwikkelaar Zenzo Maatschappelijk Vastgoed.

 

Van buitenaf ziet men een school met een heel breed front naar de toegangsweg, de weg waar de kinderen en ouders vandaan komen. Alle onderwijsfuncties zijn direct zichtbaar. Tussen de school en de straat ziet men een groot deel van het schoolplein: de besloten buitenruimte van het kinderdagverblijf en de speeltoestellen van de basisschool. De spel- en sportplekken zijn achter de school geplaatst, direct in relatie met de gymzaal voor bijvoorbeeld buitengym. De school is verdeeld in drie delen om de kleinschaligheid te bevorderen zonder de aanwezigheid te verminderen.

 

project van de maand_1De naam ‘Het Kindcentrum’ geeft aan dat het kind centraal staat. Dit is meteen de eerste beslissing voor het ontwerp van het Kindcentrum. De wens was een hart in het gebouw. Het hart, genaamd ‘Ontmoetingsruimte’, geeft toegang tot alle functies binnen het gebouw.

De drie hoofdfuncties van het gebouw zijn de basisschool, het kinderdagverblijf en de gymzaal. Ze staan allemaal in contact met de Ontmoetingsruimte. Door de organisatie rondom de Ontmoetingsruimte is direct (ruimtelijk) contact tussen de school en het kinderdagverblijf, maar ook de gymzaal en kinderdagverblijf. Dit is van belang bij buitenschoolse activiteiten.

 

Bijzonder is ook dat het onderhoud voor de komende 25 jaar is meegenomen in alle afwegingen.

Baksteen was daarom een perfecte keuze. Niet alleen voor de beeldkwaliteit maar ook qua onderhoud. Er is gekozen voor een terughoudend kleurgebruik in de gevels en daarom domineren aarde tinten.

 

Zowel qua volumes als lijnenspel oogt het gebouw strak. Een groot voordeel van het gebouw is tevens de eenvoudige mogelijkheid tot uitbreiding. De huidige capaciteit is bewust krap gehouden maar kan in geval van vraagexpansie eenvoudig worden uitgebreid.

 

Architect                              : RAU architecten Amsterdam

Aannemer                           : Kreunen Bouw

Opdrachtgevers                 :  Zenzo Maatschappelijk Vastgoed

Sortering                             : Sonsbeek WF en Krypton WF

 

 

 

Terug naar het overzicht

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief