Project van de maand november 2017

 

MFC Rottevalle_2IKC It Werflân te Rottevalle

 

Bij Onix Architecten te Groningen kwam een vraag binnen om mee te doen aan een architectenselectie om een heel duurzaam dorpscentrum / duurzame school te ontwikkelen in Rottevalle in de gemeente Smallingerland. Het project zou een voorbeeldfunctie naar andere toekomstige projecten binnen de gemeente kunnen hebben.

 

Het voorzieningenniveau in het dorp loopt terug. Twee scholen, christelijk en openbaar, fuseren met elkaar en met het dorpshuis. De scholen worden een Integraal Kind Centrum (IKC). De vraag naar duurzaamheid kwam ook uit het dorp zelf. Uiteindelijk scoort het gebouw zo hoog mogelijk langs zowel de Cradle-to-Cradle als de BREEAM-meetlat.

 

MFC Rottevalle_1De locatie ligt in het hart van het dorp naast de oude kerk in een omgeving met een begraafplaats en een aantal monumentale woonhuizen en boerderijen. Dat onderstreept nog eens de noodzaak van een duurzame inbreiding en heeft bijgedragen aan de compacte vorm van het gebouw.

Door de volume van het gebouw als het ware doormidden te knippen en één van de twee helften 180 graden te draaien, wordt het gebouw alzijdig. Het gebouw kent geen achterkant. Door het plooien en knippen lijkt het gebouw meer op een cluster van grotere en kleinere schuren en worden de overgangen naar de omgeving soepeler.

 

MFC Rottevalle_3Er zit veel potentiële functionaliteit en openheid in hoe je een lokaal op de gang aansluit . Als je dat met een grote schuifdeur doet kun je heel gemakkelijk de gang bij het lokaal betrekken en dat is hier het geval. De bibliotheek wordt steeds meer digitaal en heeft niet meer een eigen lokaal nodig.

Ook op een andere manier is het interieur flexibel: doordat het houtskelet dragend is kun je tussenwanden in principe verplaatsen als daar in de toekomst aanleiding voor is. Er is ook demontabel gebouwd, de betonvloeren liggen op een balk- en kolommenstructuur en kunnen er zo uitgetild worden (om te worden hergebruikt).

 

MFC Rottevalle_4De gevel bestaat uit keramische delen, gebakken klei. Smalle langgerekte holle stenen, per drie aan elkaar gebakken en dan losgemaakt met een mooi rafelig oppervlak op de breuk. Op de begane grond gebruiken we de stenen ongebroken met de gladde kant naar buiten en verticaal. Verder naar boven juist andersom, gebroken en horizontaal. Dit geeft de gevel extra reliëf. Alle bouwtechnische zaken die anders het beeld verstoren hebben we geïntegreerd in het ontwerp door ze in de holte van de steen onder te brengen.

 

Architect                           : Onix NL te Groningen

Opdrachtgever                : Gemeente Smallingerland

Aannemer                        : Jorritsma Bouw

Steensortering                : Dueco RedRock

 

 

Terug naar het overzicht

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief